Vechiturile

Azi, in drum spre gradinita, am gasit un televizor, o masina de spălat si o lampa de masa. Nu stiu daca functionau sau nu, caci nu am avut o priza sa le incerc, insa presupun ca mergeau. Au fost scoase in strada pentru ca stapanii, probabil, s-au saturat de ele. Au vrut o schimbare. S-au gandit intr-o dimineata – a doua dupa atentatele din Bruxelles – ca n-ar strica sa-si schimbe televizorul, masina de spalat si, de ce nu, si lampa de masa. Asta din urma, recunosc, m-a emotionat cel mai tare. Statea acolo ca o lalea franta.

Vechiturile astea m-au bucurat. Inseamna ca oamenii se pregatesc sa traiasca. Sa se uite la televizor in continuare, sa spele rufe, sa lumineze mase sau mese, nici nu mai stiu cum e corect. Si nici nu mai conteaza. Conteaza ca oamenii mai vor. Nou, primavara, normalitate. Caci ce daca nu normalitate prevesteste o lampa de masa noua?

Ieri si azi am avut mai multe polemici. Despre emigranti, despre politie, despre cine terbuia sa moara si cine nu. Despre cine are dreptul sa traiasca si cine ar trebui sa aiba curajul sa dispara. Despre ei, despre noi.

Toti au dreptate. Acesta este „bineleraul” democratiei. Toti au dreptul sa aleaga, sa ia o decizie si sa o puna in practica. Sa iubeasca, sa urasca si da, sa-si ia viata.

Dar nimeni nu are dreptul sa ia viata altcuiva. Sa o ia de la un om care poate inca nu a decis ce sa faca cu ea. Sa o scoata in strada sau sa o mai tina, pentru alt an, alta primavara?

Da, mi-e frica. Ma tem, ma gandesc, ma razgandesc. Sa plec, sa raman, sa fug, sa astept? Nu ii cred pe cei care spun ca durerea te face mai puternic. Nici pe acei care spun ca moartea trebuie rasplatita cu moarte.

M-am gandit sa scot si eu azi vreo vechitura din casa, asa, simbolic. Sau poate din cap?

2,240 total views, 1 views today

Share Button

Lasă un commentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>