Korporativka

Și, voila, am ajuns… Săptămâna viitoare e korporativka soțului, la care trebuie mers. În ultimii ani am reușit să evit participarea la această magnifică serată – sursă de frustrări și dureri de cap până la Paști – cu iscusință și un pic de noroc. Gravidă, alăptează, gravidă, alăptează, doi copii mici, neamuri la Paris. Acum însă toate lipsesc. Deci, rochie…

Eu desigur am mai fost la korporativci în viața mea. La televiziune totul era simplu – lucram până aproape de sfârșit, veneam cu coafură și machiaj de studio (cam strășnicuț, dar mă rog), mă așezam la masă ca să reușesc cu olivie-ul și, oricum peste 4 ore, toți uitau. Eram într-o oală, nu conta. La organizații internaționale era și mai binișor. Aceleași costumașe negre-gri-bleo. Poate un cercel sau o broșă mai deocheată, cumpărată obligatoriu la târgul de binefacere sau altă filieră “bio-eco-fair trade”. Și zâmbet, mereu zâmbet, mai ales dacă erau și șefii regionali. Ca să înțeleagă toți că bucuria s-a născut în Moldova, și în special în această minunată încăpere. Simple people – happy lives. Pe la alte korporativci era cum era.

Dar iată nevastă, la Paris, încă nu am fost. Numai mă gândesc și mă doare capul. Aici orice nu merge. Rochia (e clar rochie, pantalonii nu dau bine pe seară) trebuie să nu fie nici nouă, nici veche. Dacă e prea nouă – iese ca ai alergat ca disperata să cumperi în ultima zi, pentru că altceva nu ai. Dacă e de la reducerile din anțărț, iese că ești provincială. Dacă e scumpă – e kitch. Dacă e ieftină – e kitch. Dacă e neagră ești snob, dacă alba – proastă, dacă roșie – ușoară. Lungă nu, că e dommage, scurtă – nu, că nu ești stagiară. Decolteu da, dacă esti sub 30 sau peste 60. Tăietură – dacă ești șef sau ți-o pui cu șeful. Ei poate și secretara – dar ea e în afara concurenței. În plus franțuzoaicele aleg lungimea rochiei după principiul: 32-34-36 – scurt e ok. 38 – chiar atât de disperată ești? 40 – tu ai alte calități. Eu am alte calități.

Numai nu țipați: ie, ie. Ia a fost cu altă ocazie. Gata, șansă pierdută. În plus nu vreau să fiu confundată cu renii. Ei tot vin îmbrăcați în alb, roșu si cu cruciulițe brodate. Nici măcar de râs nu este. Am asistat odată la o scenă când clown-ul la serata copiilor avea același fular ca și o mamă. Ei au venit cu hlizeală, iar ea l-a pus în serios. Foarte trist episod.

Între timp, magazinele: Doamne ferește. Câte pene, câte paiete, câte strălucituri poate aduna această perioadă de Crăciun… Eu iată ce nu înțeleg, dragi designeri. Dacă tot toate femeile par să caute “altceva” decât “striliciuri”, la ce naiba le produceți? Sau moda asta e una și femeile – alta? Cine până la urmă le cumpără, unde le poartă? Unde, unde sunt “striliciurile” după ce părăsesc magazinele? Sau este vreo korporativka globală pentru cei care strălucesc în noapte?

Iată ce m-am gândit eu. Mă îmbrac cu o vechitură relativ nouă. Neagră, simplă, potrivită. Iar dacă cineva mă întreabă cine sunt, ce fac, cu ce mă ocup (deși nu cred) voi spune că sunt o celebră scriitoare, da, nu ați auzit, ce bizar, care nu pune preț pe terfe.

– Daaaaa? Și în ce limbă scrieți?

– Română, vorbiți româna?

– Nu, din păcate…

– So sorry!  Foooarte, foooarte bună carte, spune lumea…

3,788 total views, 1 views today

Share Button

Comment (1)

  1. Zoia Balan

    Articolul e exact din viata. Cine si cum vede moda. Un caz concret? Nepoata mea a absolvit 12 clase.Balul de absolvire.Gateala,forfoteala..cu ce sa se îmbrace.? Nora,adica mama Lizei a hotărât in cele din urma sa îmbrace ambele rochii roșii. Zis si făcut. Începe balul. Toate absolventele îmbrăcate cu rochii albe, care mai de care. Mamasa, adica nora mea zice: Посмотри , все эти дуры одели белое, а мы выглядим так шикарно. La care Liza zice: папа мы выглядели как две пр….” Uite asa-i cu moda.

    Reply

Lasă un commentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>