Dantela

Intrase și umpluse întreg magazinul, ca o pară răscoaptă. Hainele ei pe vremuri colorate – azi șterse. Picioarele ei pe vremuri zvelte – azi fără vlagă. Obrajii cu amintirea pomeților. Gura cu amintirea dinților. Și doar ochii, mari și negri, cu o viață nouă în ei. Privindu-l cu admirație pe el: fiul, unicul.

Venise mergând încet, ca oamenii care trăiesc o bucurie. El potrivindu-și pașii tineri cu ai ei. Ea nesătulă să îl asculte. Povestind despre tot ce le ieșea în cale – pisici, femei frumoase, castane coapte, vitrine cu ceainice și pahare, preșuri ieftine și bijuterii sub poale arăbești, tablouri în formă de pete, șiraguri de mărgele. Cântând. Până când ajunsese la magazinul din vârful dealului cu biserică, unde se vindeau hainele cele minunate. Și de unde el i-a promis să-i cumpere cea mai frumoasă rochie pe care a avut-o vreodată. Ca să îl vadă în ea mire.

Ceruse un scaun și vânzătorul, cu presimțirea unei cumpărături inevitabile, i l-a oferit pe al său. Apoi, cu un zel de stagiar, a început să-i aducă comorile.

Rochia roșie cu mâneci de mătase și cu broderii în formă de păun. Fusta verde, ca un smarald topit, cu miliarde de steluțe. Sarafanul maro, cu o fusta oranj pe dedesubt și cu mărgele cusute în rotocoale, ca urmele unei păsări în aer.

Ea le privea pe toate cu entuziasmul cu care copiii privesc pentru prima dată un spectacol cu păpuși. Ducându-și mâna la gură, legănând din cap, exclamând interjecții nebănuite. Dar spunând la toate “nu”, pentru că erau prea frumoase, prea scumpe. Pentru că nu era ea pentru ele.

Până când, dintr-un colț, a apărut o rochie din dantelă. Galbenă, moale, sfărâmicioasă. Umplând încăperea cu scârțâitul ei delicat. Ca o pâine proaspătă. Și dantela a fost.

Apoi au plecat la fel cum au venit. Mamă și fiu, chin și răzbunare – doi pakistanezi sărbătorind viața la Paris. Ducând pe brațe, ca un tribut, o rochie de aur pentru o mamă la fel.

2,659 total views, 1 views today

Share Button

Lasă un commentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>